fredag 24 oktober 2008

Parallell försäljning

Numera kan du göra det mesta på internet så när som på en grej, boka biljetter.

Om det beror på att Ticnet har monopol på biljettförsäljning eller om det finns mer djupgående anledningar ska jag låta vara osagt, men en sak är säker: Det finns inte en rimlig chans att boka biljetter till populära evenemang via http://www.ticnet.se/

Det är egentligen ganska enkelt att förstå varför och det fungerar ungefär som processorer och grafikkort. Processorn är en flaskhals som all ettor och nollor måste passera för att datorn ska göra det den ska. När moderna grafikkort gör samma sak sker behandlingen parallellt. Principen visas i den här videon som är lite smårolig.

Alltså, tänk att roboten är Ticnet's hemsida och ATG är paintballkanonen. När det släpps biljetter så var principen förr i tiden att göra det genom en flaskhals. Biljetterna såldes på Svala Söderlund och ville du ha biljett så fick du stå i kö. För cirka 20 år sedan blev det möjligt att köa på telefon, men det var fortfarande en flaskhals där hanteringen liknade processorns. Ticnet’s internetförsäljning tycks fortfarande fungera enligt den här principen, med den extra twisten att du blir utslängd när du stått i kön tillräckligt länge.

I praktiken är det parallell hantering som gäller. I Sverige finns det 2000 ATG-ombud där du kan köpa biljetter. Om alla ombud säljer en biljettranson (vanligen sex biljetter) till varsin kund så säljer 12000 biljetter slut mer eller mindre momentant. Det behövs inte särskilt mycket fusk för att biljetterna ska ta slut väldigt fort.

Så, om du vill ha biljetter, gör som Bosse – stå inte i kö på internet. Innan Ticnets sega servrar servat din förfrågan har biljetterna redan tagit slut i ATGs parallella universum.

Relaterat AB, DN, DN, SVD

Inga kommentarer: