lördag 20 september 2008

PC vs. Mac

Med något sorts agenttema har fräcka människor slutligen konstaterat att ”jag är en festis”, det är en reklamfilm för Festis som rullat i många år nu. Nu gör Microsoft likadant, fast tvärt om.

För en tid sedan kom första reklamfilmen, en lång och en kort där Bill Gates och Jerry Seinfeld gör vardagliga saker tillsammans.


I den korta versionen köper Bill skor, i den långa är de inneboende hos en vanlig familj. De gör saker som är typiskt ohippa och utan tydligt budskap.I uppföljningsvideon som släptes igår lanseras själva idén; att väldigt många människor använder PC och är nöjda med det. Det här är en tydlig reaktion på ”PC vs. Mac”-kampanj där Apple - på ett ganska elitistiskt sätt - säger sig vara överlägsna allt vad PC:n står för.

Nu kontrar Microsoft. Istället för att hävda att PC:n är lika bra som Mac så är budskapet att väldigt många är nöjda med att använda PC:n och att det inte är något fel med att vara vanlig.

Vad vinner Microsoft på det här? Inte mycket, för med sin stora marknadsandel är det svårt att vinna nya kunder. Det de däremot åstadkommer är att få de användare de redan har att känna sig lite nöjdare med det val de gjort. Det förmedlar budskapet att många har gjort samma val och ger sociala bevis att jag gjort rätt val.

Som en reaktion på det här postas det en hel del fåniga pro-Mac poster på YouTube just nu. Undrar om det bara är en extra bonus för Microsoft-kampanjen eller om det är uttänkt, för de är så pinsamt dåliga!

Jeremiah gillar precis som jag den här kampanjen, däremot är jag inte lika säker på att hans idéer om hur Microsoft borde använda sociala medier det här specifika fallet är så viktiga även om det är lite tänkvärd läsning. Själv såg jag annonsen först hos Dan.se.

Relaterat NyTeknik

2 kommentarer:

Fredrik sa...

Problemet är ju bara att alla de som kör windows inte vet hur mycket bättre det är med Mac OS X.

Jag jobbar med crossplattformlösningar och ger support på båda plattformarna. Det är nästan bara nyförsäljning kring Mac OS X, medans det till windows blir mycket mer jobb i form av virus, konstiga fel mm.

De senaste 10 åren har jag varit med om över 1300 som bytt plattform. För mig som konsult så är det ingen bra affär, men för kunderna så går de ifrån att ha mycket behov av IT till nästan noll.

Microsoft kan säkert få till ett bra operativsystem om de lägger manken till. Windows 2008 server tex är underbart för mig som IT-tekniker. Fast Windows Vista är inte lämpat för den stora massan. Vi får hoppas de ger Windows 7 en massa tid och inte släpper det för tidigt.

Lyckan 7 sa...

Hej, tack för din kommentar. Baserat på egna erfarenheter så var det länge sedan jag drabbades av några virus på mina windowsbaserade datorer och mina kollegor har samma erfarenhet. Så länge du använder laglig programvara är risken numera ganska liten, även på PC.
Själv tänker jag inte värdera vad som är bäst. Det går emot mina principer eftersom jag då skulle skriva om sånt jag inte vet tillräckligt mycket om. Däremot kommer jag fortsätta följa marknadsföringen. Det intresserar egentligen mer. När det gäller datorer är jag bara vanlig, jag är en PC.