torsdag 4 september 2008

Nätfobi

Läste ett reportage om Bill Tancers bok Click. Han har tittat på vad människor skriver in när det söker på internet. Han kommer fram till några inte allt för förvånande slutsatser, som att det finns ett intresse för porr och att intresset för spel och dobbel varierar med årstiderna. En annan ganska oviktig sak är att sökningar om slipsknutar pikar på sommaren under bröllopssäsongen.

En lite mer genomgripande trend är vårt förändrade förhållningssätt till datorn. Istället för att söka efter specifik information söker vi idag svar på mer personliga frågor. Den största anledningen är att datorn numera kan ge ganska vettiga feedback på den typen av frågor och framförallt så gör den det utan att döma.

Skräck och fobier är något är ganska personligt. Det finns sedan länge listor på vad folk är mest rädda för. Mannen på gatan är exempelvis mer rädda för att tala inför folk än han säger sig vara att dö. Jerry Seinfeld brukar skämta om just det, att de flesta på en begravning hellre legat i kistan än varit prästen som talar inför församlingen.

När Tancer analyserar sökningarna så är det helt andra rädslor som toppar listan, det är istället rädslan för intimitet och motsatsen att bli ensam som toppar. Det visar att det går att göra ganska skrämmande analyser av det du knappar in i Googles harmlösa lilla sökbox.

Vad säger det här om något? Jo, att den som har koll på vad du söker efter får en ruskigt bra bild av vem du är. Helt plötsligt känns det inte lika kul att använda Google desktop eller Googles nya browser för den delen.

Inga kommentarer: