tisdag 16 september 2008

Feltänkt

Egentligen hade jag tänkt att inte skriva så mycket mer om miljö, men ibland dyker det upp saker i tidningen som är så infernaliskt korkade att jag bara måste.

I NyTeknik skrivs det om Viking Lines nya satsning på sol och vind. Det sägs vara en glimt av hur framtidens båtar kommer att se ut med segel som även fungerar som solpaneler.

Visst är det möjligt att det en dag kommer åka båtar som drivs med solenergi, men att en finlandsbåt skulle kunna drivas med solkraft är helt orealistiskt. Enligt Viking Lines miljöredovisning förbrukar Viking Line bränsle som motsvarar 350 miljoner ton Co2. Det är lika mycket som 100 000 genomsnittliga bilar. Den som hävdar att lite solpaneler på taket skulle kunna ha någon som helst praktisk betydelse för den mängd energi färjan kräver får gärna visa på lite beräkningar.

Visst, jag förstår att denna ”idestudie” ska vara inspiration för personalen att tänka miljövänligt, men att ens komma på tanken att angripa miljöproblem på det här sättet är lika dumt som att försöka minska koldioxidutsläppen genom att sluta andas.

2 kommentarer:

Torsten sa...

Det där är ju riktigt fåniga nyheter!

Jag kommer ihåg att jag reagerade på ungefär samma sätt när Volvo annonserade att deras produktion skulle bli koldioxidfri (http://is.gd/2H1d).

Tänk om man istället hade lagt fokus på att göra produkterna lite mer koldioxidfria...

Sjöfarten är väl f.ö. en stor miljöbov eftersom det en verksamhet som är svår att reglera.

Bosse sa...

Det Viking Line inte tycks förstå är att den här typen av nyheter kan vara väldigt negativ när kritiskt tänkande människor (som Torsten ) ges möjlighet att kommentera.