fredag 19 september 2008

Obama - antikrist

Bill Tancer har skrivit en bok om sökvanor som heter Click och han har även en blogg där han gör lite reklam för boken.

Genom att analysera sökord kan han presentera mer eller mindre intressanta slutsatser. Det här skrev jag lite om häromdagen. Just nu är det mycket analyser av McCain och Obama inför presidentvalet.

Ett sätt som sökningarna kan användas är att analysera hur väl en kampanj slagit igenom. McCain har en video på YouTube där Obama utmålas som anti-krist, den falska profeten som enligt uppenbarelseboken ska komma till jorden strax innan det onda slutligen besegras. Tanken med videon sägs vara är att ”skrämma” konservativa kristna. Det här har både CNN och andra rapporterat om de senaste veckorna.

Sökningarna på Obama görs med många olika kombinationer av sökord. Vanligt är förstås obama, tätt följt av barack obama. Sen följer lite felstavningar och på sjätte plats kommer överraskningen; obama antichrist. Här syns tydligt resultatet av kampanjen, väldigt mätbart för den som vet vad folk söker på. Vilka sökningar du gör blir alltså ett utmärkt hjälpmedel för den som vill analysera den här typen av planterade kampanjer. Vi ser genomslaget svart på vitt, något som tidigare varit helt omätbart. Det här är ett utmärkt instrument för de som vill trimma marknadsföringen ytterligare och det blir ett sätt för Google att tjäna ännu mer pengar på dina och mina sökningar.

Som en parentes visade sig att av de som söker på den okristlige Obama är den populäraste sajten Snopes.com, en alldeles fantastik trevlig sajt för den som vill veta sanningen bakom alla vandringssägner som cirkulerar.

---

Relaterat AB, DN, DN

Inga kommentarer: