onsdag 17 september 2008

Mäklarna vinner

Ett danskt företag har kommit på att det går att skanna av Hemnets sidor och därmed få fram information om vilka utannonserade hus där mäklaren sänkt det begärda priset. Det är en kul idé men de mäklare som DN pratat med tycker att det är upprörande.

Mäklarna säger att det är dåligt, men det är det förstås inte. Kan mäklaren få lite extra hjälp att bli av med ett svårsålt objekt så är det bara säljaren som missgynnas. För mäklaren är det bättre att gå vidare med nästa affär än att lyckas klämma ut några extra kronor. Det är säljaren som tvingas acceptera skambudet, mäklaren får en ganska god provision ändå.

I boken Freakonomics skriver Steven Levitt om bostadsmäklare. Han presenterar statistik som visar att mäklare har en helt annan uthållighet när de säljer sina egna hus än när det säljer andras. De har alltså en helt annan vilja att jobba mer med en försäljning när marginalnyttan är större. Så länge de säljer någon annans hus är det bättre att få avslut och sälja ett hus till. Det är lika självklart som att boligan.se gynnar mäklarkåren.

Boligan är ett bra exempel där information från en eller flera källor arbetas om automatiskt för att på så sätt skapa ett nytt innehåll. Förutom att den som sitter på den ursprungliga informationen ofta motarbetar den här typen av initiativ så är det ett fint sätt att skapa en sajt som mer eller mindre sköter sig själv.

Att arbeta om och sammanställa information är ingen ny idé, Pricerunner har jobbat på det här sättet i flera år. Skillnaden är om det görs utan tillstånd och att det är inte är informationskällan som tagit initiativet att vara med.

Den här typen av sajter är både en risk och en möjlighet för den som exponerar information på internet. Om du inte skapar de tjänster dina användare vill ha så är det väldigt lätt för någon annan att göra det.

En intressant vidareutveckling av konceptet skulle vara att se vilka mäklare som brukar sänka, vilken omsättningstid mäklarna har på objekt och differensen mellan utgångspris och försäljningspris. Då är det negativt för mäklarna eftersom det ger säljarna möjlighet att göra ett mer kvalificerat val. All information som behövs är tillgänglig, i alla fall för villor.

---

Relaterat

Inga kommentarer: