fredag 26 september 2008

Ny miljöteknik

Jag läser ofta NyTeknik, som ingenjör hittar man alltid något intressant.

Speciellt roligt är det när det skrivs om miljö. Reportagen är inte så nyskapande, men det är roligt att följa debatten som alltid uppstår. Miljöartiklarna ligger konsekvent i topp vad gäller kommentarer och det är tre kategorier av skribenter; de evigt positiva, de evigt negativa och min egen personliga favorit de kritiskt kunniga.

Själva artikeln fungerar mest som en katalysator. Ju tokigare artikel desto roligare läsning i kommentarerna. Det finns alltid flera kritiskt kunniga som sätter nyheten i perspektiv, något som artikelförfattaren ofta saknar.

Det här visar att NyTeknik, precis som mycket annan media, mer och mer skrivs av läsarna. Problemet är att NyTeknik saknar en vettig sållning, idag blandas välformulerade inlägg med riktiga stolpskott vilket gör det lite tröttsamt att läsa. Varför inte införa något sort graderingssystem av inlägg och användare? Bygg en community med intresserade läsare! Lägg lite mer tid på att moderera kommentarerna, gör det trevligare att läsa och ta deltaga.

Med den röra det är idag är det bara en tidsfråga innan debatten flyttar någon annanstans, bort från mediehusets webbplatser, kanske samlat på någon plats mer lämpat för den här typen av diskussioner.

Ett bra exempel

IMDB har på ett enkelt sätt skapat ordning i sina kommentarer. Det gör att jag mycket hellre läser, samtidigt som det med största sannolikhet höjer kvaliteten och sanningshalten i det som skrivs.

Kommentera gärna om du har förslag på hur du tycker kommentarerna ska lyftas fram! Dina tankar är förmodligen intressantare än det du just har läst.

1 kommentar:

Zikes sa...

IT-nördarna på slashdot vet hur en slipsten ska dras. De får alltid massor av kommentarer på sina grejer och det är enkelt att sålla bort allt som inte uppnår ett visst betyg eller som är för dåligt/inte tillräckligt roligt etc.