lördag 8 november 2008

Ett brev

"Kära mor och far,
Nu har det gått tre månader sedan jag började på college. Jag har haft lite svårt att skriva och jag ber om ursäkt att jag inte skrivit förrut. Här kommer några rader med en kort uppdatering, men innan ni läser vidare så vil jag att ni sätter er ner. Fortsätt inte läsa om ni inte satt er ner.
Jag mår ganska bra nu. Jag slog i huvudet och fick en rätt allvarlig hjärnskakning när det brand. Jag var tvungen att ut hoppa ut genom fönstret från mitt korridorsrum och som tur var så bodde jag bara på andra våningen, annars hade jag nog slagit mig mycket mer. Nu fick jag bara en mindre fraktur men den har läkt nu. Om det inte vore för den här återkommande huvudvärken så skulle jag vara helt återställd. Det blev två veckor på sjukhuset, men jag hoppas att försäkringen täcker det.
Det var en kille på bensinstationen brevid som såg att det började brinna, det var han som ringde efter ambulans och brandkår. Han hälsade på mig flera gånger på sjukhuset och eftersom jag inte hade någonstans att bo så fick jag bo hemma i hans lägenhet. Lägenhet är kanske lite mycket sagt, det var väl mer en inredd källare men det är ändå ganska mysigt.
Jag bor fortfarande kvar hos Torsten och vi är jättekära. Han har friat och han vill att vi gifter oss innan magen blir allt för stor. Enligt reglerna här så måste Torsten och jag bli av med en mindre infektion innan vi kan ta de obligatoriska föräktenskapliga blodprovet. Men det är snart ur världen och jag får penicillininjektioner som jag tar tre gånger dagligen.
Ja, mamma och pappa, jag är gravid. Jag vet hur mycket ni ser fram emot att bli mor-och farföräldrar, och jag vet att ni kommer att välkomna barnet och ge det samma kärlek och hängivenhet som ni gav mig när jag var barn.
Jag vet att du kommer att välkomna Torsten i vår familj med öppna armar. Han är jättesnäll och även om det inte är välutbildad så är han ambitiös och omtänksam.
Nu när jag har uppdaterat er lite så vill jag bara säga att det inte var någon brand, jag fick ingen hjärnskakning, jag var aldrig på sjukhus, jag är inte gravid och jag ska inte gifta mig. Men jag fick dåliga betyget i historia och blev underkänd i fysik. Jag ville bara sätta det i rätt perspektiv.
Er älskade dotter
"

4 kommentarer:

lyckan7 sa...

Det här är ett skolexempel i påverkan och dottern använder principen att jämföra mycket med lite.
De finns andra metoder såsom knapphet, auktoritet, sympati, sociala bevis, att vara konsekvent och skuld.

lyckan7 sa...

Jag har läst en hel del om påverkan i boken Influence. Den tycker jag är bra.

Torsten sa...

Jag tycker ändå att brevet inte helt fyller sitt syfte!

Folk som heter Torsten är oftast:
- Samhällets stöttepelare
- Pålitliga
- Ärliga och rättskaffens
- Klanderfria och redbara

Därför reagerar flickans föräldrar förmodligen med besvikelse över att historien var uppdiktad och att de inte kommer att få träffa någon Torsten.

Lyckan 7 sa...

:)