tisdag 18 november 2008

Ekoresan

En del bloggar är bra och andra är bara förtäckt PR – så kallade fejkade blogger eller floggar.

Igår stötte jag på floggen ekoresan.se (du får knappa in adressen själv eftersom jag inte länkar till dåliga ställen). Precis som Patrik skrev för några dagar sedan så finns det inget ekologiskt resande. Allt resande innebär en ganska stor miljöpåverkan och det är uppenbart för de allra flesta.

Ekoresan verkar vara en ganska renodlad propaganda, skrivet för att ge intrycket av att det är ok att flyga och att det händer så mycket spännande miljösatsningar inom flygindustrin.

När man först läser ekoresan så verkar det vara skrivet av någon som bryr sig om miljön. Färgerna signalerar miljö och allt på sidan handlar om finfina miljösatsningar, däribland den idiotiska idén att Viking Line skulle driva sina energislukande färjor på solkraft. Det var när ekoresan lika ogenomtänkt som NyTeknik skriver om just den miljösatsningen som jag började läsa mer kritiskt. Då är det rätt uppenbart att det inte är ärligt uppsåt. Det är väldigt mycket pro-flyg.

För några år sedan så hade Sony en blogg som skulle verka skriven av en spelentusiast som verkligen ville ha en PSP i julklapp. När sanningen avslöjades skapade det en ganska stor förtroendekris som blev ganska besvärande för Sony. Det är med andra ord rätt riskabelt att ha en flogg. Om man inte bryr sig om miljön på riktigt förstås, då är det smart.

Inga kommentarer: