tisdag 4 november 2008

Värdelösa recensioner

Att veta vad andra tycker är alltid intressant, men för att det ska vara vettig information så måste jag på något sätt kunna kvalificera den som skrivit inlägget - veta om personen är trovärdig, påläst eller totalt okunnig. Här finns det ofta mer att önska, speciellt när kommentarerna är något mer än ren underhållning (som i tidningen).

Dagens industri har ett poängsystem där läsaren kan gradera kommentarernas relevans. Som läsare har jag möjlighet att sortera på betyg vilket gör att jag slipper läsa igenom alla ogenomtänkta, felstavade och förutsägbara inlägg.
Ett specialiserat forum ger ofta mycket bättre svar. Vill jag veta vilket sushiställe som är bäst så tittar jag helst på en specialiserad sajt för sushi och när jag läser recensioner så ställer jag några grundläggande krav:

- Jag måste veta vem som skrivit
- Jag måste vara säker på att recensionen är ärlig
- Det måste finnas flera recensioner
- De som skriver recensionerna måste veta något och de måste ha kredd
- Det måste finnas ett system för ranking av inläggen
- Det måste finnas ett system för ranking av den som skrivit

Så länge dessa villkor inte är uppfyllda så är recensionerna värdelösa. Att som på Pricerunner läsa kommentarer av någon som ägt produkten i tre dagar säger mig ingenting och att läsa vad ägarens kompis tycker om pizzerian är helt irrelevant.

Därför blir jag så förvånad när Eniro lägger stora pengar på avborttsreklam på en tjänst som är så dåligt genomförd.

Inga kommentarer: