söndag 14 december 2008

3G sabbar möten

Jag har haft 3G-kort i datorn ett par år nu och snart har var och varannan människa mer eller mindre konstant uppkoppling. Det här är något man märker på möten. Uppkopplingen medför en hel del fördelar, som att kunna ladda ner och skicka  ner filer man behöver, men det är också ett stort distraktionsmoment.

Det är inte sällan man hamnar på mindre intressanta möten och då kan det vara lockade att istället kolla mejlen eller de senaste rubrikerna (gäller dock inte mig själv eftersom jag har slutat läsa tidningar). Problemet är bara att det här går ut över de andra i mötet och att okoncentrerade deltagare tenderar att ha mycket längre möten än de som är fokuserade.

För en tid sedan tyckte jag att det vore gentilt att erbjuda ett gästnätverk för kunder som besökte oss. Nu är jag mer skeptisk eftersom kvaliteten på våra möten blir markant sämre. Ett är att be gästerna stänga av sina datorer, men samtidigt är det lite svårt att göra eftersom jag måste respektera att de vill notera elektroniskt.

Det börjar följaktligen bli hög tid för etiska regler, precis som att man av respekt stänger av ringsignalen på mobilen när man har viktiga möten. Hädanefter kommer jag att

- undvika chatt

- undvika surfning

- undvika arbete i andra projekt än det mötet handlar om

Då blir förhoppningsvis mötena lite kortare och mycket effektivare. Sen är ju nästa stora grej att dra ner på antalet möten, men det är ju en helt annan historia...

1 kommentar:

Torsten sa...

Möten, möten, möten.

I mitt jobb kan vissa dagar innebära att jag går från ett möte till möte i princip hela dagen.

Jag skriver t.ex. detta medan jag sitter på ett möte. Det kan jag göra eftersom det är ett relativt stort möte där jag varken leder mötet eller måste vara aktiv i alla delar.

Ingen reagerar på att jag sitter och skriver under mötet, eftersom det är så vanligt. Och nödvändigt för att hinna med att förbereda sig inför andra möten.

Det viktigaste med möten tycker jag är:

1. En klar agenda
2. En begränsad tid
3. Att rätt människor sitter med

Jag tycker oftast att vi lyckas med detta. Men jag tror att vi skulle få problem med nr. 3 om man inte kunde sitta med datorn under mötet.

Att mötet inte drar ut på tiden är självklart eftersom många ska direkt vidare till nästa möte.

Att dra ned på antalet möten låter kanske som en bra idé, och det kan säkert vara på sin plats. Men risken är då stor att det som skulle avhandlats på mötet istället blir till oändligt långa mejlkedjor. Och det är nog inte ett steg framåt.