torsdag 11 december 2008

MBTI är dagens rasbiologi

Christer Sturemark skrev en intressant krönika som jag med min uttalade skepticism för kvasipsykologiska personlighetsanalyser inte kan låta bli att länka till. Sturemark skriver:

Omkring förra sekelskiftet försökte man tillfredsställa behovet med nya pseudovetenskapliga grepp. Rasbiologin blev populär, liksom frenologin, läran om att människors personlighet korrelerar med deras utseende. I dag vet vi att de lärorna inte bara är pseudovetenskapliga och falska, de är också destruktiva för en sund människosyn.

Jag kan inte annat än att hålla med. Visserligen kan Myers-Briggs vara en kul grej på vilken kick-off som helst, men när företag börjar bygga sin organisation kring dessa bokstavskombinationer så finns det många skäl att förhålla sig skeptisk.

Det händer att man råkar ut för liknande tester vid anställningsintervjuer. För en tid sedan tillbringade jag en hel dag med diverse tester där vissa delar var av pseudopsykologisk karaktär. Jag har förfärligt svårt att ta ett företag som använder den här typen av tester på allvar. Jag vill verkligen inte jobba om den som anställer på fullt allvar tror att en bokstavskombination säger någonting om mig som person.

Om du vill veta vilket jobb du passar för kan du helt gratis prova MBTI. Bli inte förvånad över att resultatet stämmer, det brukar horoskopet i tidningen också göra (oavsett stjärntecken…)

2 kommentarer:

Torsten sa...

Jag tycker att Sturemark är lite väl drastisk. Även om man är skeptisk till MBTI så är det inte riktigt OK att jämföra med rasbiologi.

Som du själv säger: "Visserligen kan Myers-Briggs vara en kul grej på vilken kick-off som helst...."

Rasbiologi är aldrig kul och betydligt mer destruktivt!

Kunigunda sa...

Har studerat Myers Briggs många år nu och kan inte se din kopplingt till rasbiologi. MBTI är ett sett att förstå för att inte gå i klassiska fällor. Det finns inget rätt eller fel och inga värderingar som säger att någon typ är bättre än någon annan, dessa värderingar kan du naturligtvis göra själv, men det är verkligen inte det som är poängen med MBTI. Det är inte ett horoskop det finns inget övernaturligt bakom MBTI det är en ganska logiskteori om två personer använder ungefär samma försvars mekanismer osv så kommer de att likna till sättet.På en arbetsplats tex kan det vara otroligt användbart för ledning att veta vilken typ de själva är tex. På ett företag är det ultimata att ha så många olika typer som möjligt om man vill kunna utnyttja alla mänskliga resurser. Mer info om just detta http://vardagsromantik-kunigunda.blogspot.com/2010/06/personlighetstyper-av-myers-briggs.html