måndag 29 december 2008

Söka jobb via sociala nätverk

Det är fascinerande att söka jobb via sociala nätverk. När en kompis rekommenderar dig till en avlägsen kollega så blir jobbsökandet något helt annat än det man är van vid. Alla typer av kvalificerande frågor försvinner och dialogen blir mer av ett utvecklingssamtal än det traditionella ”förhöret”. Det betyder att du inte behöver bevisa någonting eftersom någon annan redan gått i god för att du kommer att göra ett bra arbete.

Det omvända gäller när jag rekryterar bekantas bekanta. Jag behöver inte förklara vad som förväntas, de vet oftast väldigt väl vad de ger sig in på. Det här är väldigt bra för båda parter. Ingen vinner något på att fel bild målas upp av tjänsten, skönmålning är i längden bara negativt för alla inblandade.

De anställda är ofta ett mycket bättre sätt att rekrytera än via flashiga annonser. Men det är viktigt att bara gå på rekommendationer från de som gör ett riktigt bra jobb av den enkla anledningen att det bara är de bästa som har förstått hur man gör ett bra jobb – alla andra kommer att ha fel kriterier när de väljer ut potentiella kandidater.

Det här utesluter inte att vem som helst kan rekommendera någon för utlysta tjänster, men vissa rekommendetioner ska hanteras på samma sätt som de som svarar på annonser.

Inga kommentarer: