onsdag 21 januari 2009

Backup av bilder

Min laptop flyger nog så mycket för att få dåligt miljösamvete och hårddisken i datorn brukar hålla i lite drygt ett år. Det aktualiserar frågan om bra backup, speciellt av sånt som kräver mycket tid att återställa och sånt som inte går att återställa. Enkelt uttryckt så vill jag inte att mina bilder ska försvinna.

Det finns tre kriterier som säkerhetskopieringen måste hantera:

1. Hårdvarufel

2. Slarv / dåliga rutiner

3. Stöld / brand


Backup på DVD

Det enklaste sättet att göra backup är att bränna en CD eller DVD-skiva. Förvaras skivorna någon annanstans än i hemmet så är det en omständlig men fungerande lösning.

Nackdelarna är att det är lätt att glömma bort att bränna skivor tillräckligt ofta, att stora datamängder kräver många skivor och att livslängden på skivor antagligen inte är längre än 10 år.

 

Extern hårddisk

Den mest intuitiva backuplösningen är att köpa en extern hårddisk. En USB-hårddisk kostar knappt 1000 kr ger därmed en bilig lösning. En sparsamt använd hårddisk kommer med största säkerhet att fungera i tre år, kanske mer.

Problemet med den här metoden är att den förutsätter bra rutiner. En annan nackdel är att om någon bryter sig in i ditt hus för att stjäla grejer så kommer de med största säkerhet ta med sig de hårddiskar de hittar. Det är också enkelt att glömma bort att göra backup, men att förlora några månaders bilder är i alla fall bättre än att förlora alla.

 

Backup till annan dator

Ofta har du mer än en dator hemma. Med största sannolikhet sitter de ihop via ett nätverk. Då kan det vara smidigt att göra säkerhetskopia från en dator till en annan. Det finns program som SecondCopy som gör det här på ett enkelt och automatisk sätt.

Använder du Windows går det enkelt att använda ett litet script för att automatisera backuppen. Kommandot

xcopy /D /E /Y "C:\Bilder\*.*" "X:\Backup \*.*" >> log.txt

kommer att kopiera nya filer från C:/Bilder till katalogen Backup på den mappade nätverksdisken på den andra datorn och skriva vad som skett till log.txt

Fördelen med den här metoden är att ett script kan köras med hjälp av schemaläggaren vilket minskar risken för slarv och dåliga rutiner. Nackdelen är att automatiska skript kan sluta fungera om du exempelvis användarrättigheter modifieras på någon av datorerna. Kontrollera därför att skriptet fungerar med någorlunda regelbundenhet.

 

Backup i molnet

Det finns en hel del tjänster som erbjuder backup på en säker server via bredbandet. Själv använder jag www.mozy.com som erbjuder en stabil och enkel backuplösning för under $ 5 per månad för obegränsad backup. Det ger en årskostnad på cirka 500 kr. Mozy är gratis om du inte behöver mer än 2 GB lagringsutrymme.

Fördelen är att den här lösningen uppfyller alla tre kriterierna och det är förhållandevis billigt. Nackdelen är förstås om mozy går i konkurs och filerna försvinner. Det skulle eventuellt vara en anledning att använda bredbandsoperatörernas lösningar, men min känsla är att det blir mycket dyrare – framförallt vid större (normala) datamängder.

 

Sammanfattning

För att sammanfatta;

- ha säkerhetskopior på annan plats än originalet

- ha bra rutiner (helst automatiserat)

- använd gärna två av förslagen ovan

- använd gärna en dator som utsätts för lite påfrestning för lagring av originalbilderna. Påfrestningen på en hårddisk som är avstängd är betydligt mindre än på en som är påslagen.

- utgå ifrån att hårddiskar som reser i tjänsten inte håller mer än 1,5 år och de som lever ett mer tillbakadraget liv i hemmet inte håller mer än 3 år

- lägg in återkommande påminnelser i kalendern för backup/kontroll av att backupen fungerar

- byt hårddisk (eller dator) om du märker tendenser att den håller på att gå sönder (blåskärm, omotiverat långsam access, sporadiska låsningar när datorn blir paralyserad)

 

Om du läser det här efter att din hårddisk har gått sönder så har jag bra erfarenhet av Ahlberg data för återställning diskar vid hårddiskkrasch. Men att återskapa filerna kostar mer än 10 års användning av Mozy.

1 kommentar:

Verbandkasten sa...

Mycket trevligt commando-script. I like a lot.