tisdag 31 mars 2009

Vem finansierar Firefox?

Det är många av mina vänner som använder Firefox. Jag borde väl också göra det, men eftersom Chrome funkar så pass bra så ser jag ingen egentlig anledning. Det inte många vet är att det är samma företag som finansierar båda dessa browsers.

Av Firefox omsättning på 70 miljoner dollar så kommer över 90 % från Google i form av kick-back för den söktrafik som Firefox drar till Google. Det är inte så revolutionerande, men det visar tydligt på värdet av att styra ditt surfbeteende.

Google har lovat att fortsätta betala pengar till Firefox i ytterligare två år. Även om Google gärna ser att Chrome blir en huvudspelare (något som jag inte ser några tecken på i min webbstatistik) så är huvudsyftet primärt att Microsoft inte dominerar allt för mycket.

fredag 27 mars 2009

Att sätta bilden

En kompis berättade om hur han läser en bok:

- Redan efter två sidor så kan jag säga om jag litar på författaren, om han har något att berätta, om han är trovärdig och om han berättar en historia som jag vill höra. Är jag inte övertygad så slutar jag helt enkelt att läsa boken.

När det gäller böcker så blir det väldigt konkret, men det här visar på ett sätt som människan fungerar i grunden. Känns det inte bra från början så slutar du lyssna.

Det här är väldigt viktigt när jag gör presentationer. Om jag inte omedelbart ger intryck av att vara relevant för min publik så kan jag lika gärna avbryta efter två minuter.

När jag presenterar våra fantastiska mjukvara och våra duktiga konsulter så säljer jag känslan att det här är någon som kunden skulle vilja köra den här typen av projektet med. 

Jag vill sätta bilden av att

- vi har gjort det här många gånger
- vi förstår den typen av problem
- vi är duktiga på det vi gör

Allt som bygger argumentationen för dessa punkter, det är det jag ska presentera. Inget annat.

onsdag 25 mars 2009

Elektronisk baksmälla

Om du driver en nöjespark är det viktigt att skilja på nöje och betalning eftersom de flesta inte ser själva kostnaden som en del av det roliga. Därför är det smart av Gröna Lund att sälja åkband; du blir irriterad över att det är dyrt när du betalar  men du slipper bli påmind om att det kostar pengar varje gång du gör något roligt.

Användaren blir alltså mer positiv om det tråkiga separeras från det roliga. Viktigt att komma ihåg är att det tråkiga ska hända först och när du glömt av betalningen njuter du mer av upplevelsen.

På senare tid har jag vid två tillfällen råkat ut för det omvända. Att det tråkiga kommer som en trist påminnelse efter det roliga. 

I höstas var jag på det ekochicka slottet och följande veckor fortsatte bokningssystemet skicka så många bekräftelser med stora bifogade filer så att inboxen på gmail nästan fylldes. Det bestående minnet var inte det fantastiska sällskapet och den trevliga miljön, det blev istället problemet att rensa bort mejl som aldrig slutade fylla mejlboxen.

I förra veckan köpte jag ett liftkort i Sälen. Den som har ett skipass kan för en minimalt rabatterad slant fylla på liftkortet via internet när det är dags för mer åkning. På grund av knas med en kortbetalningen (tack för det First Card) lyckades systemet boka två liftkort på mitt elektroniska skipass vilket efter hemkomst resulterar i telefonsamtal och bevakning av kortfakturor. Det bestående minnet var inte den trevliga skidåkningen, det blev istället telefonsupport om vilket kort som dubbelfakturerats och vilka pengar som ska betalas tillbaka när.

Vad lär man sig av detta?

Om du säljer något positivt måste du vara säker på att det negativa inte kommer tillbaks och biter kunderna i svansen på grund av elektroniskt trassel. Klarar du inte det - fortsätt jobba pappersbaserat.

tisdag 17 mars 2009

Tycka om eller inte?

Om du ber en massa människor berätta vad de gillar så kommer du helt naturligt få ett annat svar än om du ber samma grupp berätta vad de inte gillar. Det här är ju naturligtvis självklart. Vi tar ett enkelt exempel; säg att det finns tre alternativ.

I den första omröstningen får telefonröstarna välja vilket alternativ de gillar bäst. Den som får flest röster vinner. I nästa omröstning låter vi samma grupp rösta på det alternativ de gillar minst. Den som får minst röster vinner.

Är det givet att resultatet blir det samma? Nej, naturligtvis inte. Att bestämma vad man inte gillar är en helt annan sak än att bestämma vad man tycker om.

Genom att blanda dessa två urvalsmetoder så skaffar du dig ett väldigt stort inflytande över ett tillsynes demokratiskt förlopp. Det här kan naturligtvis användas för att manipulera på ett i förhand bestämt sätt och därför är det viktigt att förstå när den här typen av urval förfelar resultatet.

Det finns ett bra exempel från den just avslutade melodifestivalen. Genom att först låta TV-tittarna välja vilka låtar de gillar bäst (första och andra omröstningen) och sedan välja vilken låt man gillar minst (duellen) så blir kontentan att finalbidragen blir slätstrukna. Bidrag som sticker ut tenderas att röstas bort eftersom publiken röstar negativt i duellen.

I delfinalen i Leksand fanns det efter den positiva röstningen två vinnare, EMD och BWO. Utan dueller och negativ röstning hade dessa två bidrag gått vidare. Med negativ röstning var det istället trean som slog tvåan. I den positiva röstningen fick tvåan 40 procent fler röster mer än trean. I den negativa röstningen blev det ungefär tvärt om. Det finns goda skäl att anta att de som röstade på Molly gjorde det för att de inte gillade BWO (eller Alexander Bard, ingen kan väl ha något emot Martina och Martin ?)

När du i försäljningssammanhang vill framhäva det ena eller andra argumentet finns det god anledning att fundera på om positiva eller negativa val fungerar bäst. Samma bedömare kan som synes komma till helt olika slutsatser.

fredag 13 mars 2009

FVG!


FVG är en akronym för det västsvenska uttrycket "fan vad gött". Det används huvudsakligen ironiskt i slutna diskussioner på internet (företrädesevis via sk. e-mail) av personer boende på östra sidan av landet.

Exempel på användning:
- Det skulle vara lagom sunkigt att sitta svettig och näck och spilla starkisar i en gammal soffa, FVG!

FVG etablerades som förkortning under 2009.

torsdag 5 mars 2009

Trampa vatten

All presentation handlar om strategi. Vad vill du säga till vem och varför? Det går inte att säga nog många gånger: Det gäller att vara tydlig och för att vara det så måste du tänka igenom budskapet och förstå åhöraren.

Det bästa sättet att tappa bort intresset och framstå som otydlig är att blanda fiktion och verklighet, vision och leverans, förhoppning och fakta. Det är därför det är viktigt att ha en tydlig planering av när du säger vad. Det är inte fel att prata visioner och drömmar, det viktiga är att hålla isär vad som är vad.

Genom att följa de enkla tipsen från om en bra demo häromdagen blir presentationen mycket tydligare:

1. Identifiera problemet i en öppen (men styrd) dialog

2. Visa hur problemet kan lösas – gärna med en imponerande lösning

3. Visa att den som har problemet själv kan lösa det med din hjälp

4. Måla upp visionen vart det här arbetet skulle kunna leda, helst exemplifierat och verklighetsförankrat med dina bästa referenser som förebilder

tisdag 3 mars 2009

Det är inte roligt

Ibland får man intrycket av att det är roligt att ha barn. Det är det inte. Det finns naturligtvis glädjeämnen, men gör man en objektiv analys så överväger faktiskt det negativa. Det här är inte min subjektiva uppfattning, det finns de facto forskning på området och själv läste jag om det här i en artikel på time.com.

Psykologer har mätt - fråga mig inte hur – hur lyckliga människor i sin dagliga gärning och kommit fram till att aktiviteter som träning, måltider och shopping ger större tillfredställelse än att umgås med sina barn. Att vara med sina egna barn hamnar ungefär på samma nivå som att göra det dagliga hushållsarbetet.

Varför är det här rolig information? För att det går stick i stäv med den allmänna uppfattningen - att det ställer självklarheter på ända.

Jag gillar den här typen av nyheter för att det ger mig bra infallsvinklar när jag ska presentera och exemplifiera saker. Att något inte är som man tror öppnar sinnet för att ta in nya intryck.